Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η περίπτωση της γραμμής Αγ. Ανάργυροι - Λαύριο.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών μέσω της μετατροπής τους σε διαδρόμους για περπάτημα και ποδήλατο.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Μπορείτε να συμμετέχετε στην έρευνα συμπληρώνοντας ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο
Το ερευνητικο προγραμμα εστιάζει στην αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών με την μετατροπή τους σε διαδρόμους για περπάτημα και ποδήλατο.
Το θέμα έχει δυο σκέλη.

Το πρώτο αφορά καθ’ αυτά τα διάφορα τμήματα των πρώην σιδηροδρομικών διαδρόμων και τις λύσεις που αρμόζει να δίνονται κάθε φορά ανάλογα με τη γεωμετρία τους, τη θέση τους σε αστικό ή υπεραστικό περιβάλλον, τις κινήσεις που εξυπηρετούν κ.λπ.
Το δεύτερο αφορά τη σχέση των πρώην σιδηροδρομικών διαδρόμων με το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται. Εξυπηρετώντας περπάτημα και ποδήλατο, δηλαδή δυο από τις πιο βασικές συνιστώσες της βιώσιμης κινητικότητας θα μπορέσουν να αποτελέσουν τον κορμό μιας γενικότερης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής εμβέλειάς τους; Αυτή προφανώς εξαρτάται από τη σύνδεση του πρώην σιδηροδρομικού διαδρόμου με τα δίκτυα της περιοχής, συγκεκριμένα με τα δίκτυα δημόσιας συγκοινωνίας, αυτοκινήτου, ποδηλάτου και περπατήματος.
Η γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική θα εξαρτάται επίσης από τον πλούτο της περιοχής εμβέλειας σε οικονομικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες.
Η συγκεκριμενη έρευνα, θα εξετάσει το σύνολο των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών της Αττικής αλλά θα εστιάσει στη γραμμή Αγ. Ανάργυροι – Λαύριο. Η γραμμή αυτή περιλαμβάνει αστικό (εντός του λεκανοπεδίου) και υπεραστικό τμήμα. Συνδέεται με δίκτυα μέσων σταθερής τροχιάς, ποδηλατοδρόμων, περνάει από κέντρα Δήμων, κοντά από σημαντικούς πόλους ενδιαφέροντος και βέβαια συνδέει την Αθήνα με τα Μεσόγεια μια εξαιρετικά γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή για το περιβάλλον της οποίας διακυβεύονται πολλά.
Εκτιμάται λοιπόν ότι από την εξέταση της γραμμής Αγ. Ανάργυροι – Λαύριο θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα επιτρέψουν να συνταχθούν κατευθύνσεις και οδηγίες για αξιοποίηση και των άλλων εγκαταλελειμμένων γραμμών της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Οι κατευθύνσεις αυτές θα εντάσσουν τους πρώην σιδηροδρομικούς διαδρόμους σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων.
Στο πλαίσιο του ερευνητικου εργου, βασει ερωτηματολογίων και μέσω του διαδικτύου, η ερευνητική ομάδα του εργου απευθυνεται στους εν δυνάμει χρήστες του μελλοντικού διαδρόμου για περπάτημα και ποδήλατο για τη διερεύνηση των προθέσεων και των απόψεών τους. Θα φωτιστεί έτσι περισσότερο το τοπίο ως προς τα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες των μελλοντικών χρηστών οπουδήποτε των πρώην σιδηροδρομικών γραμμών οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Από σχόλιο αναγνώστη μας, πληροφορίες για τη Σιδηροδρομική Γραμμή Λαυρίου - Αγίων Αναργύρων (Βικιπαίδεια)

1 σχόλιο:

  1. XARTHS GRAMMIS http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE_%CE%9B%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85_-_%CE%91%CE%B3%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B3%CF%8D%CF%81%CF%89%CE%BD

    ΑπάντησηΔιαγραφή