Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Πρώτη νίκη για την μη εμπορευματοποίηση του Πάρκου Τρίτση!

Η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων εμπόδισε την ιδιωτικοποίηση χώρων του πάρκου Τρίτση από τον φορέα διαχείρισης. 
Μετά απ” την δυναμική παρέμβαση των κατοίκων, διακόπηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Ιουνίου, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντολογικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» που αφορούσε δύο δημοπρατήσεις χώρων σε ιδιώτες.
Στην σημερινή διαδικασία θα αποφασιζόταν η εκμίσθωση ενός υπαίθριου χώρου για τη διοργάνωση Εκθέσεων Προβολής, Ενημέρωσης & Υποστήριξης των Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων – υπαίθριας αγοράς και η εκμίσθωση υπαίθριων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως σταθμοί μίσθωσης ποδηλάτων, μετά από προκήρυξή τους, μία εβδομάδα μετά τις δημοτικές εκλογές και τρεις μήνες πριν αναλάβει την Περιφέρεια Αττικής η «Δύναμη Ζωής» και νέα Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Οι εκατοντάδες, όμως, πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση απέτρεψαν τα σχέδια για την μακροχρόνια μίσθωση των συγκεκριμένων χώρων και την περεταίρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του πάρκου. Υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο και υπερτοπικό χαρακτήρα του πάρκου δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εκχωρηθούν οι συγκεκριμένοι χώροι στα ιδιωτικά συμφέροντα, δηλώνοντας πως θα επαγρυπνούν για οποιαδήποτε νέα προσπάθεια επανάληψής της.

Από πλευράς του φορέα διαχείρισης, ο κ. Μιχαλόπουλος (πρόεδρος του Δ.Σ.) προκλητικά υποστήριξε πως προβαίνει στις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις στην προσπάθεια εξεύρεσης χρημάτων για την χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων του πάρκου.
Η απουσία όμως, κι η αδράνεια του φορέα διαχείρισης, όλο το προηγούμενο διάστημα, από τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας για την εξασφάλιση των προβλεπόμενων – από το ΦΕΚ της ίδρυσης του πάρκου – κονδυλίων ήταν εκκωφαντική. Μαζί με την ανικανότητα και την ατολμία του να εισπράξουν ήδη χρωστούμενα ενοίκια πολλών μηνών από τους ιδιώτες που είναι ήδη εγκατεστημένοι μέσα στο πάρκο, ενώ παράλληλα προβαίνει σε νέες ιδιωτικοποιήσεις, συνθέτουν μια διοίκηση επικίνδυνη, που στρέφεται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι δημοτικές παρατάξεις “Αλληλέγγυα Πόλη” και “Αλληλεγγύη”, από το Ίλιον και τους Αγίους Αναργύρους – Καματερό αντίστοιχα, η Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων -Καματερού «Ανυπότακτη Πόλη»,μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΕΠΑΜ, η συλλογικότητα του “Αγρού”, το Αριστερό Σχήμα Ιλίου, άλλων δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων, μέλη της ΄΄Επιτροπής κατοίκων για την σωτηρία του Πάρκου΄΄,μέλη του συλλόγου ΄΄Οι φίλοι του Πάρκου΄΄, ενώ παραβρέθηκε κι ο Σπύρος Τζόκας, νέος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών με την “Δύναμης Ζωής”. Στην παρέμβασή του υποστήριξε την ακύρωση των δημοπρατήσεων και πως η νέα Περιφερειακή Αρχή, μαζί με τους πολίτες, θα κινηθεί στην κατεύθυνση της εξεύρεσης κρατικής χρηματοδότησης για την εύρυθμη λειτουργία του πάρκου, ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο εμπορευματοποίησής του.
Ήταν φανερό και χίλιο-ειπωμένο πως η σκόπιμη απαξίωση του πάρκου με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του. Ήταν εύλογο πως αυτοί που ευθύνονται για την απαξίωση του, σήμερα θα πρότειναν αυτόν τον δρόμο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του. Απέναντι τους, όμως, βρίσκουν το τοπικό κίνημα και τους κατοίκους της περιοχής, που με τους αγώνες τους θα ανατρέψουν τους σχεδιασμούς τους και δεν θα επιτρέψουν να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του Πάρκου Τρίτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου