Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ριζοσπάστης για Πάρκο Τρίτση

ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Σε εξέλιξη οι μεθοδεύσεις για την εμπορευματοποίησή του
Οι «ανάσες» για χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες που προσφέρει το πάρκο οδεύουν προς εμπορευματοποίηση
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι μεθοδεύσεις με στόχο την εκτεταμένη εμπορευματοποίηση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» συνολικής έκτασης 1.200 στρεμμάτων που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Ενας χώρος που για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Δυτικής Αθήνας αποτελεί το μοναδικό μεγάλο ελεύθερο χώρο πρασίνου.
Ο Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής που εποπτεύει το Πάρκο, με μια σειρά από προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κάλεσε πρόσφατα σε κατάθεση προσφορών για εμπορικές χρήσεις στο χώρο του πάρκου (πωλήσεις προϊόντων, λούνα παρκ κ.ά.). Ειδικότερα, η κατάθεση προσφορών για τις δυο πρώτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος είχε καταληκτική ημερομηνία την 4η Ιούνη και για τις άλλες δύο την 11η Ιούνη. Κάτω από το βάρος της λαϊκής κινητοποίησης η προθεσμία κατάθεσης προσφορών και για τις 4 προσκλήσεις μετατέθηκε για τις 15 Ιούνη, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα ειδοποιηθούν με δημόσιο τρόπο, αλλά με ειδική πρόσκληση.
Ενδεικτικό για το πώς αντιμετωπίζονται από τον πρόεδρο του ΔΣ οι κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και οι διαμαρτυρίες συνολικά του λαού της περιοχής που υπερασπίζονται το πάρκο ως λαϊκή περιουσία και εναντιώνονται στην υποβάθμιση και στην εμπορευματοποίησή του είναι η ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «...οι ανησυχίες και οι διαφωνίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πήρε το ΔΣ, να προκηρύξει διαγωνισμούς, είναι σεβαστές, αναιρούνται όμως μόνο μέσα από θεσμοθετημένες δημοκρατικές διαδικασίες».

Οι προσκλήσεις για κατάθεση προσφορών είναι συνέχεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης του πάρκου τα τελευταία χρόνια και αλλοιώνει πλήρως το χαρακτήρα του ως χώρου αναψυχής για δεκάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες της Αττικής. Αποκαλυπτική για τις προθέσεις σχετικά με το πάρκο είναι η μελέτη του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, Μάης 2008) για τη λεγόμενη «οικονομική βιωσιμότητα», στην οποία τονίζεται ότι το Πάρκο «Τρίτση» δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί απλά σαν άλλο ένα, έστω γιγαντιαίων διαστάσεων, άλσος. Προτείνει τα έσοδα να προέρχονται από: ενοίκια χώρων εστίασης, των λαϊκών αγορών, των φεστιβάλ οικολογικών προϊόντων και ανθαγορών. Από το εισιτήριο του μικρού τρένου, από τη λειτουργία της «Μυθούπολης», από την ενοικίαση χώρων για εκδηλώσεις, από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, από τη λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερευνας και Εκπαίδευσης. Παράλληλα, προωθεί και τη συνεργασία με χορηγούς.
Για όλα τα παραπάνω, σημαντικές ευθύνες έχουν οι δημοτικές αρχές των δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που, με τη στάση τους, έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, ενώ είναι σύμφωνοι με τη λογική της εμπορευματοποίησης. Οι διοικήσεις αυτών των δήμων συμμετείχαν στο παρελθόν στις διοικήσεις του πάρκου που είχαν τέτοιο προσανατολισμό.
Σημαντικοί αγώνες

Το πάρκο «Αντ. Τρίτσης» δημιουργήθηκε και περιφρουρήθηκε από τους αγώνες του λαού της περιοχής με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Αποτελεί ανάσα για τους εργαζόμενους στη Δυτική Αθήνα, συνολικά στο Λεκανοπέδιο. Οι Κομματικές Οργανώσεις των Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του καθολικά δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου. Ολα τα προηγούμενα χρόνια κινητοποίησαν τον κόσμο για την υπεράσπισή του, παίρνοντας πρωτοβουλίες για συγκεντρώσεις, δεντροφυτεύσεις κ.ά. Πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για να μην παραχωρηθεί έκταση του πάρκου σε ιδιώτες. Δημιούργησαν ομάδες περιφρούρησης του χώρου στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και 2009.
Σημαντική η διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο χώρο του πάρκου για πρώτη φορά, το Σεπτέμβρη του 2010. Είχε προηγηθεί άρνηση επί δύο συνεχείς χρονιές από τον φορέα διαχείρισης του πάρκου. Αντίθετα, στο Πάρκο το 2009 είχε διοργανωθεί φεστιβάλ ναρκω-κουλτούρας με την ανοχή των δημάρχων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του Πάρκου και στην ανάδειξη του διεκδικητικού δρόμου για την υπεράσπισή του. Βοήθησε στο να γίνει γνωστό και σε εργαζόμενους εκτός Δυτικής Αθήνας. Η εθελοντική εργασία των μελών της ΚΝΕ συντήρησε και αναβάθμισε υποδομές.
Να υπογραμμιστεί ότι το ΚΚΕ προσεγγίζει το πάρκο και τα σοβαρά προβλήματά του, με αφετηρία τη θέση ότι πίσω από τις αστικές διακηρύξεις για την προστασία περιβάλλοντος, κρύβεται ο βασικός στόχος που είναι να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος του κεφαλαίου για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών του.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία. Το πάρκο «Αντ. Τρίτσης» αποτελεί πραγματική ανάσα για τη Δυτική Αθήνα και για όλο το Λεκανοπέδιο και πρέπει να περιφρουρηθεί μαζικά και αποφασιστικά ο καθολικά δημόσιος χαρακτήρας του, από το λαό της περιοχής.
Να απαιτήσει ο κόσμος: Την κατάργηση των προσκλήσεων ενδιαφέροντος για εμπορικές χρήσεις στο χώρο του πάρκου. Την έκτακτη χρηματοδότησή του για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών, ιδιαίτερα μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο. Τον απαραίτητο σχεδιασμό πυροπροστασίας. Επαρκή, σταθερή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου