Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

«ΠΟΛΕΜΑΜΕ (τον φασισμό) ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ»

Μια πρόταση από το blog Οικοδόμος (που συνυπογράφουμε) με αφορμή την ακύρωση της συναυλίας του Θάνου Μικρούτσικου
Στον σημερινό Ριζοσπάστη δημοσιεύεται η είδηση της ακύρωσης της προγραμματισμένης για μεθαύριο συναυλίας του Θάνου Μικρούτσικου (Δευτέρα 23/9, στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα), μαζί με την ανακοίνωση του συνθέτη και των ερμηνευτών, στην οποία εξηγούν πως ο λόγος της ματαίωσης της συναυλίας είναι «τα τελευταία γεγονότα στο Πέραμα, στο Μελιγαλά και ιδίως η άγρια δολοφονία του συναδέλφου Παύλου Φύσσα από ναζιστές δολοφόνους της "Χρυσής Αυγής"».
Ολόκληρη η ανακοίνωση που υπογράφουν οι Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου: «Σκοπεύαμε να ολοκληρώσουμε τη θριαμβευτική περιοδεία της παράστασης "Πάντα γελαστοί και γελασμένοι" με συναυλία - γιορτή στο Θέατρο Βράχων. Τα τελευταία γεγονότα στο Πέραμα, στο Μελιγαλά και ιδίως η άγρια δολοφονία του συναδέλφου Παύλου Φύσσα από ναζιστές δολοφόνους της "Χρυσής Αυγής", μας πλημμύρισαν όλους με θλίψη και οργή. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε για τη μνήμη του Παύλου Φύσσα είναι εκείνο το βράδυ να μην γίνει γιορτή, ο ήχος μας να σιωπήσει. Το περισσότερο είναι η καθημερινή επαγρύπνηση ενάντια στο φασισμό και ναζισμό. "Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού". Σ' αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».
Με το ασήμαντο βάρος της άποψης αυτού του ιστολογίου, διαφωνούμε με αυτήν την ενέργεια αλλά και με την αιτιολογία που προβάλλουν ο αγαπημένος Θάνος Μικρούτσικος και οι ερμηνευτές. Καταλαβαίνουμε απόλυτα την έλλειψη καλής διάθεσης και την κακή ψυχολογία τους, κάτι που συμβαίνει -μετά τα τελευταία γεγονότα με πρωταγωνιστές τους πληρωμένους μπράβους χρυσαυγίτες-, σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (το βιώνουμε άλλωστε και οι ίδιοι).

Οι καλλιτέχνες διαθέτουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία που λείπει ίσως από τους περισσότερους «απλούς» ανθρώπους σαν εμάς. Όμως έχουν και δυνατότητες που –εμείς, οι «απλοί άνθρωποι» δεν διαθέτουμε. Όταν εκφράζονται μέσα από την τέχνη τους, το λόγο ή και τον τρόπο που ζουν, η έκφρασή τους φτάνει στους πολλούς, γίνεται σημείο αναφοράς άξιο προς μίμηση ή προς αποφυγή. Μπορούν –αν το θελήσουν- να εκφράσουν το λαό, να τον εμπνεύσουν, να τον αφυπνίσουν, και -κάτω από προϋποθέσεις- να τον καθοδηγήσουν, απέναντι στους εχθρούς του. Ο ταξικά συνειδητοποιημένος καλλιτέχνης (μπορεί να συμβαίνει ακόμα και όταν δεν είναι γέννημα της εργατικής τάξης την οποία στηρίζει ή υπηρετεί), έχει καθήκον να βγαίνει μπροστά. Ο Θάνος Μικρούτσικος, έστω και αν σε κάποιους σταθμούς της διαδρομής του μας απογοήτευσε ή μας πίκρανε, είναι από τους καλλιτέχνες-διανοούμενους που στάθηκαν δίπλα στον εργαζόμενο λαό. Τον υπηρέτησε με την τέχνη του στα δύσκολα, τον εκφράζει και τον στηρίζει με την τέχνη, αλλά και με τον δημόσιο λόγο του και σήμερα.
Σήμερα που ο φασισμός μπήκε και στρογγυλοκάθησε στον καναπέ μας επειδή ο «ιδιοκτήτης» του σπιτιού μας τον έμπασε από την πίσω πόρτα όταν εμείς κοιμόμαστε, οι συνειδητοποιημένοι καλλιτέχνες ούτε μπορούν ούτε επιτρέπεται να μένουν αμέτοχοι (δεν αναφέρομαι φυσικά στον Θάνο εδώ) για κανέναν λόγο. Οι φασίστες ξεσάλωσαν, επιτίθενται, δολοφονούν. Ο μόνος που μπορεί να τους σταματήσει είναι ο οργανωμένος λαός. Αυτόν τρέμουν και το δείχνουν με πολλούς τρόπους τα τελευταία 24ωρα. Οι καλλιτέχνες λοιπόν που νοιάζονται αυτόν τον λαό, που θέλουν την προκοπή του, που αγαπούν την πρόοδο και το φως, πρέπει ΤΩΡΑ να βγουν μπροστά.
Για να επανέλθουμε στη συναυλία, η μνήμη του Παύλου Φύσσα δεν θα τιμηθεί με τη σιωπή, ούτε με δάκρυα και αναθεματσμούς. Η αληθινή τιμή στο νεκρό θα δοθεί με τη συνέχιση αυτού που ο ίδιος έκφραζε με την τέχνη του και ακολουθούσε με τη στάση ζωής του: την πάλη ενάντια στο φασισμό και τον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία. Με την ανυποχώρητη πάλη των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, κατά του φασισμού και των παραφυάδων του. Με το βάθεμα της προοπτικής για ανατροπή αυτού του κοινωνικού συστήματος που γεννάει, που έχει ανάγκη τον φασισμό, και «κατασκευάζει» φασίστες.
Η συναυλία έπρεπε να γίνει και, ναι, να έπαιρνε το χαρακτήρα γιορτής! Μιας γιορτής διαφορετικής και μεγαλύτερης από αυτήν που προγραμμάτιζε ο Θάνος Μικρούτσικος και οι συντελεστές της. Γιορτής-προσκλητηρίου σε πανστρατιά για οργάνωση και αγώνα ενάντια στον φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν και τον εκτρέφουν. Σήμερα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ -τις τελευταίες δεκαετίες-, να ακούσουμε και να τραγουδήσουμε δυνατά τα τραγούδια του Θάνου, του Μίκη, του Λεοντή, του Λοΐζου και άλλων ακόμα συνθετών και ποιητών μας. Να αντλήσουμε δύναμη από αυτά, για τον δύσκολο αγώνα μας.
Θα τολμούσαμε μια πρόταση. Ο Θάνος Μικρούτσικος να πάρει την πρωτοβουλία και να ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη διοργάνωση συναυλιών αντιφασιστικού χαρακτήρα απ’ άκρη της Ελλάδας. Συναυλίες αφύπνισης συνειδήσεων, που θα δώσουν κουράγιο στον δοκιμαζόμενο λαό, θα εμψυχώσουν αυτούς που ήδη αγωνίζονται στους χώροους δουλειάς και στους δρόμους, θα παρακινήσουν τους σαστισμένους, θα βοηθήσουν να ξεπεράσουν το φόβο αυτούς που μέχρι σήμερα σιωπούν. Συναυλίες στις οποίες θα συμμετέχουν συνθέτες, στιχουργοί και ερμηνευτές που εμπνέονται από την αγωνιστική παράδοση αυτού του λαού, που τσάκισε και έθαψε τους φασίστες πάνω στ’ άπαρτα περήφανα βουνά μας, τραγουδώντας.
Οικοδόμος, Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου